Spring naar inhoud

Ontwikkelingen in de chirurgie 7 maart 2019

20/03/2019

Vanavond vertelde de inmiddels gepensioneerde dr. Felix M. van Lammeren zeer bevlogen over de ontwikkelingen in de chirurgie met als achtergrond zijn ervaring als chirurg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem van 1986 tot 2015.

De voorgangers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zijn het Wilhelmina Ziekenhuis (sinds 1898) en Sint Jozefziekenhuis (sinds 1923). In 1986 ging dit over in de Stichting Doetinchemse Ziekenhuizen. Sinds 1991 draagt het ziekenhuis in Doetinchem de naam Slingeland Ziekenhuis.

Tot 1163  werden de “chirurgische” ingrepen in de kerken verricht door monniken en priesters .

Na 1163 zagen de barbiers hierin een vrije handel naast hun kappersvak.

In die tijd gebeurde alles “op goed geluk” en onverdoofd. In de 16e eeuw kwamen er tekenboeken van het menselijk lichaam en pas in de 18e en 19e eeuw werden er internisten opgeleid in de universiteiten. Vanaf 1847 konden de operaties worden verricht met behulp van ether-narcose.

Toen de heer Van Lammeren begon in 1986 waren er 6 chirurgen in het Doetinchemse ziekenhuis. Volgens hem was de rode draad tijdens zijn loopbaan altijd “gezeur over geld”. Het begon met vaste tarieven per handeling en specialisme en bestaat nu uit budgetafspraken, vastgelegd in contracten tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Door de vergrijzing zijn er tegenwoordig hogere kosten en moeten er keuzes gemaakt worden in verband met de beperkte financiële middelen.

   

Op dit moment worden er permanent 4 jonge chirurgen opgeleid. Vanwege de diverse specialisaties sterft het beroep van de chirurg als “alleskunner” uit. Globaal bestaat de vakgroep chirurgie uit vaatchirurgie, maag-darm chirurgie en traumachirurgie.

Aan de hand van filmpjes werden diverse geavanceerde ingrepen getoond die werden uitgevoerd met behulp van de Da Vinci robot. Door de verdergaande ontwikkelingen moeten artsen zich steeds blijven afvragen: “Kan alles wat moet? En moet alles wat kan?”

Na het beëindigen van zijn werkzame leven in het Slingeland Ziekenhuis is de heer Van Lammeren met een medisch team  in 2015 naar Sengerema (in Tanzania) geweest om daar gedurende ongeveer twee weken de meest noodzakelijke medische hulp te verlenen. Dit gebeurde in een missieziekenhuis bestaande uit 9 afdelingen, 3 operatiekamers en ongeveer 300 bedden. Aan de hand van de enthousiaste verhalen van de heer Van Lammeren en de daarbij behorende foto’s kregen wij een beeld van de situatie daar.  Ze hebben daar andere opvattingen over hygiëne en moeten zich redden met beperkte materialen.  Alhoewel het misschien een druppel op de gloeiende plaat is, zijn het wel zeer welkome en noodzakelijke druppels.

Na afloop van dit indrukwekkende verhaal over zijn belevenissen in Tanzania was er voor iedereen de mogelijkheid om een vrije gift in de collectebus te doen voor de Simba stichting die deze medische hulp in Tanzania mogelijk maakt.

(Rekeningnummer Stichting Simba in Ede:  NL97INGB 0008166353)

Tekst: Marleen Wijers

Foto’s: Joke Lubbers

 

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s