Spring naar inhoud

Voedsel- en kledingbanken 6 februari 2019

08/02/2019

Voedsel- en kledingbanken 6-2-2019

Vanavond kwam de heer Theo Reuling vertellen over voedsel- en kledingbanken in het algemeen en die van gemeente Montferland in het bijzonder. De heer Reuling is na een technische opleiding omgeschoold tot diaken. Hij is aangesloten bij de Parochie van Heilige Gabriël (gemeente Monterland en omgeving) en de orde van de Franciscanen.

  

Vanuit de kerk zijn er in het verleden diverse projecten gestart die nu zelfstandig zijn: voedselbank, kledingbank, schuldhulpmaatjesproject en leningfonds.

De eerste voedselbank is in 2002 geopend in Rotterdam, waarna het in 2008 een landelijke organisatie werd (voedselbanken.nl) en in 2019 is uitgegroeid tot  168 lokale voedselbanken in 96% van de Nederlandse gemeenten. Er zijn landelijk 11000 vrijwilligers werkzaam om voor 30.000 huishoudens op jaarbasis pakketten samen te stellen.

De voedselbanken hebben als doelstellingen het bieden van directe voedselhulp aan de financieel minder bedeelden en het voorkomen van verspilling (aangezien de diverse producten vaak restanten van diverse winkels betreffen die niet meer verkocht mogen worden.) Mensen die voor de voedselbank in aanmerking komen worden aangemeld door de diverse hulpinstanties en hebben als bovengrens een bedrag aan leefgeld  (inkomsten min vaste lasten) van € 135,00 per huishouden plus € 90,00 per persoon, hetgeen neerkomt op een bedrag van ongeveer € 16 per dag.  De cliënten kunnen tijdelijk (maximaal drie jaar) gebruik maken van deze ondersteuning.

De kledingbank heeft een soortgelijke doelstelling en opzet en voorziet cliënten van een aantal kledingsetjes per seizoen. Ook hier zijn vele vrijwilligers werkzaam die de cliënten met blije gezichten en mooie kleding naar huis laten keren.

Bij het schuldhulpmaatjesproject en leningfonds wordt aan cliënten met financiële problemen hulp geboden en weer structuur en overzicht gegeven in hun financiën.

De heer Reuling vertelde met passie over de diverse hulpprojecten. Hij sloot af met een Bijbeltekst uit Mattheüs 25 die bij dit alles zijn drijfveer vormt: “Alles wat je voor de minsten hebt gedaan, heb je voor mij gedaan”.

 

Iedereen was onder de indruk van de (“onzichtbare”) armoede en de diverse hulpprojecten die hiervoor zijn opgezet. Als dank voor zijn presentatie ontving de heer Reuling naast een envelop van het bestuur een aantal producten die door de aanwezige leden waren meegebracht. Hij gaf aan dit te zullen verdelen onder de voedselbanken in Montferland en Doetinchem.

Het was weer een interessante en indrukwekkende avond.

Tekst: Marleen Wijers

Foto’s: Joke Lubbers

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s