Spring naar inhoud

Bonbons maken 12 april 2018

28/04/2018

De heer Schutte, leraar banketbakken op het Metzo College te Doetinchem was samen met zijn assistentes Shanon en Rowena aanwezig voor de avond bonbons maken.

       

Iedereen ging in groepen van 5 personen aan de slag om diverse bonbons te maken: pindarotsjes, flikken en diverse gevulde bonbons (met vijgen/abrikozen en marsepein, caramel en popcorn). Het was een gezellige bezigheid waarbij iedereen naar eigen behoefte de eigen creaties kon versieren.

Terwijl de bonbons in de koeling lagen te harden, deelde de heer Schutte nog wat achtergrondinformatie over diverse soorten chocola en bonbons.

  

Zoals bij iedereen bekend, zijn de bekende soorten chocola: melk, puur en wit. Puur is het meest gezond vanwege de hoeveelheid cacao en lagere hoeveelheid suiker. Daarentegen wordt melkchocolade gezoet met gekarameliseerde suiker. Witte chocola is eigenlijk geen chocola, omdat het geen cacao bevat, maar melkpoeder en suiker.

De lecithine in chocola zorgt voor het harden van de chocola. In de wel bekende koetjesreep is cacaoboter vervangen door een andere vetstof. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de prijs, maar ook zeker voor de smaak.

De “truc” bij de vloeibare vulling van rumbonen en kersenbonbons is het gebruiken van een suikerblokje waarbij enzymen de zetmeel in het suiker omzetten in vloeistof.

Tot slot konden we van elke soort gemaakte bonbons van rijkelijk gevulde schalen een bonbon kiezen om mee te nemen in een mooi doosje, aangevuld met vooraf door de heer Schutte gemaakte bonbons. Menigeen kon het aan het eind van de avond niet laten om één heerlijke bonbon voor te proeven voordat het doosje mee naar huis werd genomen.

 

Tot slot kregen we nog de tip om chocola niet in de koelkast te bewaren, maar in een koele donkere kast of kelder (maar of het daar lang bewaard zal blijven is maar zeer de vraag………).

  

Tekst: Marleen Wijers

Foto’s: Joke Lubbers

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s